Echtscheidingen; goed voor huizenmarkt

Echtscheidingen; goed voor huizenmarkt

Het is duidelijk te zien dat de economie weer aantrekt, de huizenmarkt komt weer op stoom. In het derde kwartaal zijn veel meer huizen verkocht. Vooral mensen die al langere tijd met scheidingsoverwegingen lopen, hakken nu de knoop toch door. Ze profiteren van de aantrekkende woningmarkt. Huizen die een paar jaar geleden onverkoopbaar waren omdat er gewoonweg geen geld was, worden nu verkocht.

Echtscheidingen eenvoudiger

Nu het economisch beter gaat, is de stap om te scheiden kleiner geworden. Uit cijfers van het Bureau van de Statistiek blijkt dat er in één jaar een stijging is van 5% op het aantal echtscheidingen. Volgens hoofddemograaf van het CBS Jan Latten is de trend “Typisch uitstelgedrag” geweest en wordt er nu een inhaalslag gemaakt.

Nieuw verschijnsel

Het uitstellen van een echtscheiding, omdat het economisch niet zo goed gaat, is nog nooit een reden geweest om niet te scheiden. Voorheen waren de rollen omgedraaid en was scheiden vanwege economische problemen juist wel aan de orde. Het leidde zelfs tot meer echtscheidingen. De man was de hoofdkostwinnaar en de vrouw bemoeide zich vooral met de opvoeding. Als een man dan zijn baan verloor liepen de spanningen vaak heel hoog op en dat leidde in veel gevallen tot echtscheiding.

Tegenwoordig werken vrouwen net zo hard als mannen. Als de man zijn baan verliest, heeft meestal de vrouw nog een inkomen, zodat ze toch een bepaalde financiële zekerheid hebben. Maar het zorgt er ook voor dat het gezamenlijk financiële belang dat in een koophuis gestoken is zwaarder weegt. Scheiden wordt op die manier een dure aangelegenheid.

Oudere generatie

Maar er treedt ook een normverschuiving op onder ouderen. Tot een aantal jaar geleden ging je niet uit elkaar en bleven mensen bij elkaar in een soort verstandshuwelijk. Je ziet steeds vaker dat ouderen de norm van de jongere generatie overnemen. Je blijft bij elkaar omdat je van elkaar houdt en zeker niet omdat het moet. Is de klik weg, dan kun je net zo goed uit elkaar gaan. Steeds meer ouderen kiezen voor hun zelf en gaan scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 RSSnieuwsreader.nl - Alle rechten voorbehouden.