Carbid – De geschiedenis in een notendop

Oude carbid verpakking, carbid geschiedenis, carbidlampen
Foto: www.antiekefietsverlichting.nl

Calciumcarbide (ook wel carbid, karbiet of carbuur genoemd) werd op 2 mei 1892 per toeval ontdekt door een jonge Canadese uitvinder genaamd Thomas Leopold Wilson. Eigenlijk was hij op zoek naar een goedkope manier om aluminium te maken.

Waar werd carbid voor gebruikt?

Calciumcarbide werd gebruikt om verlichting te voeren op fietsen en andere voertuigen. Het licht wat geproduceerd werd, was vele malen helderder dan kaars- of olielampverlichting. Behalve voor verlichting werd carbid ook door smeden gebruikt als brandstof voor lasbranders. Hiermee kon men dan autogeen lassen.

Waar wordt carbid nu nog voor gebruikt?

Tegenwoordig kent iedereen de steenachtige brokken veelal van het melkbus schieten op oudejaarsdag. Carbidschieten wordt steeds populairder onder jongeren. Het is stukken goedkoper dan sier- en/of knalvuurwerk en het gaat nog harder ook. Je hoeft ook niet rond te sjouwen met een zak vuurwerk. Het enige wat je nodig hebt is een flinke voorraad carbid en een carbidbus. Natuurlijk is een beetje gezelligheid ook geen overbodig ingrediënt voor een dagje knallen.

Ook wordt het goedje al van oudsher door boeren gebruikt om hun land te ontdoen van mollen.

Naast deze toepassingen wordt het product nog voor vele andere doeleinden gebruikt.

Het uitgebreide verhaal lees je hier >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 RSSnieuwsreader.nl - Alle rechten voorbehouden.