Parelmoerwolken: een zeldzame verschijning

parelmoerwolken in Nederland 2 februari 2016

Eens in de zoveel jaar zijn parelmoerwolken in Nederland te zien. Een prachtige, maar zeldzame verschijning. Het was dan ook in 1996 dat er boven Nederland parelmoerwolken gespot werden, alhoewel er gezegd wordt dat in 2006 ook parelmoerwolken boven Nederland gezien zijn. In ieder geval is het een natuurverschijnsel dat niet zo vaak voorkomt en het is dan ook heel speciaal als jij er getuigen van bent. Misschien vraag je je wel af wat zijn parelmoerwolken en hoe komen ze tot stand?

Wat zijn parelmoerwolken en hoe ontstaan ze?

Bijna alle wolken die ontstaan ontwikkelen zich in de troposfeer, dat is de onderste laag van de dampkring. Echter parelmoerwolken zijn kleurrijke wolken die in de stratosfeer voorkomen, dat is op een hoogte van zo’n 20 – 25 kilometer. Parelmoerwolken ontstaan alleen maar als de temperaturen extreem laag worden, 80 graden onder nul of zelfs lager. Doorgaans komen deze extreem lage temperaturen alleen voor in de winter en dan vooral in de poolgebieden. Als de temperatuur zo laag is, dan pas kan het kleine beetje vocht dat in de stratosfeer zit condenseren.

Door de opwarming van het klimaat wordt het in de stratosfeer steeds kouder, omdat de warmte dichter bij het aardoppervlak wordt vastgehouden. Op het moment dat de parelmoerwolken boven Nederland op 2 februari 2016 zichtbaar waren, lag het koude luchtgebied boven Noordwest Europa.

parelmoerwolken boven Nederland

Parelmoerwolken zijn net zo kleurrijk als een regenboog, alleen zijn de kleuren wat fletser. De wolk zijn dun en de parelmoerkleuren ontstaan doordat de zonnestralen er doorheen schijnen. In de wolk zitten ijskristallen en de lichtstraal kan hier niet doorheen, dus zoekt het een weg er omheen. De grootte van de ijskristallen en de ruimte die er tussenzit maakt de lichtstraal tot een stoorzender van andere lichtstralen, zodra de lichtstralen zich weer verenigen laat het de verschillende parelmoerkleuren zien.

Verschillende typen parelmoerwolken

Parelmoerwolken zijn zeldzaam, maar toch bestaan er nog drie verschillende typen parelmoerwolken en dat is naar gelang de chemische samenstelling van deze bijzondere wolken. De volgende drie parelmoerwolken zou je kunnen waarnemen:

  • Wolken, die bestaan uit salpeterzuur en water.
  • Wolken bestaande uit kristallen, die gevormd worden uit salpeterzuur en water. De wolkendruppels bevatten daarnaast zwavelzuur en ze bevinden zich in een vorm van een super gekoelde oplossing.
  • Wolken, die alleen bestaan uit ijswater.

parelmoerwolken

Wanneer zijn parelmoerwolken het best zichtbaar?

Deze speciale wolken zijn het best waar te nemen bij zonsopgang of zonsondergang, omdat ze dan van onderen worden belicht door de zon, terwijl de lucht zelf al donker is. Parelmoerwolken moet je eigenlijk niet met het blote oog bekijken,omdat het schadelijk kan zijn voor je ogen. De beste manier om deze schitterende wolken te bekijken is door een zonnebril op te zetten of een filter te gebruiken.

Meer over parelmoerwolken lees je hier>>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 RSSnieuwsreader.nl - Alle rechten voorbehouden.