Mobiel betalen; de nieuwste trend om je betalingen te regelen

mobiel-betalen

Smartphones zijn heel belangrijk in onze huidige maatschappij, want zonder smartphone loop je behoorlijk achter in de social media wereld en mis je het belangrijkste nieuws. Maar up to date blijven in de social media en op de hoogte blijven van het nieuws is niet de enige reden waar een smartphone goed voor is. Steeds meer banken voeren het mobiel betalen in als wettig betaalmiddel, waardoor contant geld en de pinpas in de toekomst steeds verder naar de achtergrond gedrukt worden. Of echter het mobiele betalen bij iedereen in de smaak valt is nog maar de vraag. De ouderen generatie zal er denk ik niet zo blij mee zijn, velen van hen hebben doorgaans geen smartphone.

Echter kijkend naar de jongere generatie is mobiel betalen een hele uitkomst. Jongeren hebben al zoveel dingen waar ze op moeten letten, de kans dat zij en hun smartphone, hun sleutels en hun portemonnee bij zich hebben is vrij klein. Een smartphone wordt nooit vergeten, want zonder dat ding zijn ze niet compleet. Maar sleutels en een portemonnee liggen toch regelmatig nog thuis en dan heb je toch wel een probleem. Maar het mobiel betalen is de oplossing voor een vergeetachtig persoon.

Mobiel betalen mogelijk door NFC

Mobiel betalen mogelijk via NFC chip

Het technologische snufje Near Field Communication maakt het mogelijk dat twee apparaten draadloos met elkaar kunnen communiceren. Veel bankpassen zijn al voorzien van de nfc chip, maar nog lang niet alle bankpassen. Je kunt met de pinpassen waar al wel een nfc chip is ingebouwd draadloos betalen tot een maximum bedrag van € 25. Bij de meeste winkels in Nederland kun je al draadloos betalen, omdat zij een betaalterminal hebben waar ook een nfc chip is ingebouwd. Je kunt bij deze betaalterminals ook al mobiel betalen, mits er een nfc chip in je smartphone zit.

Een apparaat met een nfc chip kan contact leggen met een ander apparaat dat ook voorzien is van een nfc chip, dit gebeurd via radiofrequentie. Er is echter wel een maar aan verbonden, de apparaten moeten wel bij elkaar in de buurt gehouden worden, anders werkt het niet. NFC is niet alleen heel gemakkelijk, maar ook nog eens energiezuinig.

Voordeel van mobiel betalen

Het grote voordeel van mobiel betalen is dat er geen pasjes meer voor nodig zijn. Daar hoef je dus niet meer mee rond te zeulen. Is dat dan zo’n grote verandering? Nee, want er is al jaren een verschuiving bezig in de betaalwereld. Zo heeft de pinpas als het ware de plaats van het contante geld ingenomen. En nu straks neemt het mobiele betalen de plek van de pinpas in.

mobiel betalen in plaats van met cash geld

Veiligheid en mobiel betalen

Contactloos betalen met smartphone boezemt bij veel mensen toch wel angst in, want is mobiel betalen wel veilig? Loop je met draadloos betalen geen extra risico? Het mobiel betalen via je smartphone is veiliger dan contactloos betalen met je pinpas. Want als jij je pinpas in je kontzak hebt zitten zonder dat hij beschermd is, kan iemand die kwaadwillend is via een onbetrouwbare betaalterminal twee keer € 25 euro van je  rekening afschrijven, zonder dat jij je daar bewust van bent.

Mobiel betalen met je smartphone is veel minder risicovol, om te kunnen betalen dient het scherm van je smartphone ingeschakeld zijn. Iemand die er op uit is om jou een oor aan te naaien moet dan wel heel dicht bij je in de buurt komen en je moet je smartphone ook nog eens in je hand hebben en dat hoeft bij je bankpas nog niet eens. Daarnaast maakt een transactie van mobiel betalen geluid en trilt je apparaat. Allemaal signalen die je zeker waarneemt.

Android staat niet bekend om zijn veiligheid en dat is denk ik het allergrootste probleem. Regelmatig hebben de besturingssystemen te kampen met veiligheidslekkages. Maar je moet ook volledig kunnen vertrouwen op de veiligheid van jouw bank-app. En ook daar ligt nog wel een probleem. Twijfel jij of je wel of niet gebruik moet maken van mobiel betalen? Vraag je dan het volgende eens af. Vertrouw jij de technologie zoals Android,, apps en nfc genoeg om je bankzaken hiermee te regelen? Als je antwoord daarop ‘ja’ is, kun je met een gerust hart gebruik maken van mobiel betalen. Maar als je hierop ‘nee’ moet antwoorden, zorg dan dat je altijd je pinpas in de buurt hebt, want dan is mobiel betalen niet voor jouw weggelegd op dit moment.

De nadelen van mobiel betalen

Net zoals dat alles zijn nadelen heeft, is dat ook zo met mobiel betalen. Draadloos betalen kent twee nadelen:

  • Veel Androidgebruikers beveiligen hun smartphone onvoldoende. Anno 2015 kun je toch echt niet meer onder een pincode, wachtwoord of vingerafdruk uit om je smartphone mee te beveiligen. Zonder beveiliging heeft iedereen zomaar toegang tot al je gegevens. Heel vervelend als blijkt dat jij je smartphone ergens hebt laten liggen en je hem dus kwijt bent.

beveiliging met vingerafdruk

  • De accu’s van smartphone zijn een probleem, deze lopen vrij snel leeg. Als jij je pasjes in je smartphone geïntegreerd hebt staan, dan heb je met een lege accu toch een heel erg groot probleem. Voordat mobiel betalen daadwerkelijk het standaard betaalmiddel wordt, dienen de accu’s van smartphones toch eerst beter ontwikkeld te worden.
Ben je nieuwsgierig naar andere ontwikkelingen op het gebied van mobiel betalen? Klik dan hier >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 RSSnieuwsreader.nl - Alle rechten voorbehouden.